Is jouw website al toegankelijk?

  • 19 juni 2017

Europa verwacht dat alle overheidswebsites in 2018 voldoen aan de WCAG2.0 normen (WCAG AA). Dit is de nieuwe regelgeving rond digitale toegankelijkheid. Maar waarom is die toegankelijkheid nu zo belangrijk? En wist je dat er aan digitale toegankelijkheid heel wat voordelen vasthangen? Je leest er meer over op onze blog.

“Omdat het moet van Europa” is volgens Paddle geen goede reden. Welke dan wel?

1. Optimalisatie voor zoekmachines

Een toegankelijke website is er voor iedereen. Denk eraan: jouw belangrijkste bezoeker ziet niet en kan ook niet horen: het is een zoekmachine. Uit analyse blijkt dat 80% van je nieuwe websitebezoekers via een zoekmachine op jouw website terecht komen. Zoekmachines zoals Google moeten je website dus gemakkelijk kunnen indexeren en scannen.

2. Een toegankelijke website is ook een responsive website

We hebben de cijfers van onze 260 websites naast elkaar gelegd. Het aandeel mobiele surfers is in één jaar tijd verdubbeld. Een reden te meer om een responsive website met uit te bouwen die bereikbaar is vanaf ieder toestel en via iedere browser. Ook dit vormt een belangrijk onderdeel van de Europese W3C richtlijnen voor digitale toegankelijkheid.

Werk aan de winkel

Uit onderzoek van de Vlaamse overheid (2015) bleek dat het niet zo goed gesteld was met de toegankelijkheid van overheidswebsites. De respondenten gaven aan dat ze digitale toegankelijkheid wel belangrijk vinden en er graag werk van willen maken. Maar op het lange to-do lijstje staat deze taak vaak niet bovenaan.

Hoe kunnen we je helpen?

Het Paddle CMS (gebruikt door onze kañooh klanten) is toegankelijk volgens de WCAG A richtlijnen, deze richtlijnen staan gelijk aan de vereisten van Anysurfer. We geven toe, het heeft wat voeten in de aarde gehad om aan die richtlijnen te voldoen. Vooral de video player speelde ons parten.

Hoe pakten we dit aan?

Paddle gebruikt de scanning tool Siteimprove om na te gaan of onze website http://paddlecms.com/ toegankelijk is volgens de WCAG AA richtlijnen. We zijn goed op weg om ook aan die richtlijnen te voldoen. We moeten ons kleurcontrast op de website nog verhogen (van 3 naar 4.5) en dan voldoen we ook aan deze richtlijnen die ook voor al onze klanten vanaf 2018 van kracht zullen zijn.

Dus tijd om op onze lauweren te rusten?

Nee hoor, zoals jullie weten voeren we maandelijks een release uit. Daarin zitten  nieuwe Paddlets en requests die we, in opdracht van onze klanten, ontwikkelen. Ook deze Paddlets moeten we voortdurend tegenover toegankelijkheid afmeten met de Siteimprove scan.

Wil jij ook een toegankelijke website? Of meer informatie over Siteimprove ? Paddle kan je via het kañooh raamcontract verder kan helpen! Laat je gegevens achter en wij contacteren je.