15 meest gestelde vragen over toegankelijkheid

 • 19 mei 2017

In een vorige artikel bespraken we de voordelen van toegankelijkheid. We deelden dat onze paddle website ook toegankelijk was. Maar op wat werd die website nu allemaal getest? Daarover lees je hieronder meer.

Hieronder kan de meest gestelde vragen over toegankelijkheid, toegepast op de http://paddlecms.com/ website, vinden:

 1. Kan bewegende inhoud worden stopgezet? Ja. Een bezoeker kan een slideshow of carrousel stoppen. Ook bij video's is het mogelijk deze te stoppen, te pauzeren of verder te laten spelen. Dit geldt ook voor YouTube of Vimeo video's.
 2. Zijn links duidelijk te onderscheiden van andere tekst? Ja. De websitebeheerder kan zelf instellen hoe URL’s op de website eruit zien. Zowel de link zelf, als de hoverstate van bezochte links krijgen een specifieke lay-out.
 3. Contrasteert de tekstkleur voldoende met de achtergrond? Ja. In de Theme Store van een Paddle website kan je kiezen tussen verschillende kleurenpaletten en de tekstkleur van je website aanpassen.
 4. Zijn lijsten gemarkeerd met de hiervoor bestemde HTML-tags? Ja.
 5. Zijn er alternatieven voor belangrijke paginaonderdelen in Flash? Ja. We laten geen Flash toe maar voorziet voldoende alternatieven. Je kan probleemloos widgets en externe inhoud embedden.
 6. Zijn linkteksten betekenisvol? Ja. De redacteur kan zelf de tekst bepalen waaronder hij/zij een link wil leggen.
 7. Voldoet de website aan de HTML-versie die aangegeven staat in de broncode? Ja. We gebruiken HTML5 en geven dit aan.
 8. Is de website bruikbaar met het toetsenbord? Ja! Op een Paddle website kan je gemakkelijk met het toetsenbord navigeren.
 9. Is de focus zichtbaar bij (toetsenbord) navigatie? Ja. Bij Internet Explorer en Firefox is het mogelijk om focus te zien. Ook als je met de muis navigeert op de website.
 10. Zijn formulieren gemarkeerd met de hiervoor bestemde HTML-tags? Ja. Als je op de naam van een invulveld klikt dan wordt de cursor automatisch in het invulveld geplaatst. Als je bij een keuzerondje of aankruisvakje op de bijhorende tekst klikt, heeft dat hetzelfde effect alsof je op het keuzerondje of het aankruisvakje zou hebben geklikt.
 11. Is er een tekstuele hulp na het verkeerd invullen van een formulier? Ja. Bij ieder invulveld kan een validatie-criteria worden opgegeven. Indien het ingevulde antwoord niet voldoet aan de gestelde eisen dan verschijnt er een tekstuele boodschap met instructies aangepast aan de type van fout die werd gemaakt.
 12. Is gesproken tekst in audio- en videofragmenten ook tekstueel beschikbaar? Ja. We voorzien standaard de mogelijkheid om met subtitels te werken bij opgeladen videobestanden. Bovendien is er ook de mogelijkheid om een tekstversie van een audio- of videobestand in een pane op de pagina te plaatsen.
 13. Heeft iedere pagina een betekenisvolle titel? Ja! Op een Paddle website kan je iedere pagina voorzien van een zelfgekozen titel.
 14. Zijn koppen gemarkeerd met de hiervoor bestemde HTML-tags? Ja. In de teksteditor kan je tekst opmaken van Heading 1 tot en met 5.
 15. Hebben alle afbeeldingen een alternatieve beschrijving? Ja. Het veld 'Alternatieve beschrijving' is verplicht bij het opladen van een afbeelding of bestand in de mediatheek van de website. Uiteraard moet de redacteur de correcte omschrijving ingeven.